23 Ekim 2011 Pazar

En Sevdiğiniz 5 Agatha Christie Romanı

Sevgili Üyelerimiz ve Değerli Takipçilerimiz,

Kitaplar üzerine sorular yanıtlamayı sanırım hepimiz seviyoruz.

Düşler ve Cinayetler Kulübü'nde ilk anketimiz Agatha Christie üzerine olsun istedim.

Yorum kısmına en sevdiğiniz 5 Christie romanını birer cümleyle tanımlayarak yazmanızı rica ediyorum.

Benim Listem:

1_Koltuktaki Ölü (Çaresizliğin hüznünü öyle iyi yansıtıyor ki..)
2_Beş Küçük Domuz (Amyas Crale'in resimlerine dair anlatılanlar bu kitaptaki en sevdiğim şey.)
3_Şahidin Gözleri (Birbirinden çok farklı çocukların bir araya gelmesiyle oluşan bir aile ancak böyle güzel ve gerçekçi bir şekilde anlatılabilir.)
4_Uyuyan Ölüm (Mavi peygamber çiçekli duvar kağıdı ayrıntısı ve Helen'in trajik hikayesi harikulade.)
5_Ve Perde İndi (Iago menşe'li enteresan cinayet planı ve Poirot'nun finali ile muhteşem bir kitap.)

Sevgilerimle..

 


30 yorum:

  1. Şimdiye kadar okuduklarımın arasından yaptığım bir liste:

    1- Roger Ackroyd Cinayeti (Katili öğrendiğimde gözlerime inanamadım)
    2- On Küçük Zenci (Benim de adaleti kendim yerine getirsem ne olurdu soruma karşılık gelen bir öykü ve ayrıca muhteşem bir kurgu)
    3- Nilde Ölüm (Aşkın çok farklı bir yönünü anlatır Agatha Christie bize)
    4- Koltuktaki Ölü (Elinor'un dürüstlüğü ve Bayan Welman'ın yaşadığı aşkın hüznü gerçekten çok çarpıcıdır)
    5- Kahverengi Elbiseli Adam (Agatha Christie tutkumun başlamasına neden olan kitaptır ve Anne Beddingfield çok hoş bir karakterdir)

    ve henüz bitiremesem de Beş Küçük Domuz da bu listede yer alacak eminim

    YanıtlaSil
  2. Ah sevgili Madam Christie en sevdiğim yazar, geçenlerde 1973 senesinin en iyi romancıları seminerinde karşılaştığımızda bunu kendisine de söyledim. Ben sadece insanların okumayı sevdiği şeyleri yazabilen şanslı bir kadınım. Madam Christie ise gerçek bir dehadır. Onun eserleri arasında seçim yapmak çok zor olsa da sizler için ufak bir seçki hazırladım:

    Üçüncü Kız : Sağolsun Madam Christie , sevgili dostum Mösyö Poirot ile çözdüğümüz çok enteresan bir cinayeti anlatmıştı bu kitabında. Vakanın 1960'ların hippi Londrasında geçmesi kitaba enfes bir lezzet katarken, bu macerada saç tuvaletimin çok gösterişli olması da benim için ayrı bir keyif idi.

    Briç Masasında Cinayet : Yine sevgili Mösyö Poirot ile beraber karıştığımız bir vaka. Sadece 4 katil adayı varken kimin suçlu olduğunu bir türlü tahmin edememiştim.

    Şampanyadaki Zehir : Bu romanda geçen olayları uzak bir tanıdığım olan Albay Race'den dinlemiştim. Tam benim zevkime göre klasik bir polisiye.

    Ceset Dedi Ki (Evans'a Neden Sormadılar) : Küçük Frankie Derwent benim vaftiz kızlarımdan birinin uzaktan bir tanıdığıdır. Cin gibi frankie ile arkadaşı Bobby'nin cinayeti çözmeye uğraşmalarından çok keyif aldım. Duyduğuma göre Frankie ile Bobby'nin araları oldukça iyiymiş, pek samimi olmuşlar?

    On Küçük Zenci : Ah işte sevgili Agatha'nın dehasını konuşturduğu şaheseri. Gerçek bir yazarın zaferidir bu roman. Doğrusu madam Christie dururken insanların benim kitaplarımı da alıp okumalarından utanıyorum.

    :))

    YanıtlaSil
  3. 1. On küçük zenci - bu olay gazetelerde okumuş ve duyduğumda bir hafta etkisinden kurtulamamıştım, Vera ve Emily Brent'in hiçbirşey yokmuş gibi mutfakta kahvaltı hazırladıkları sahne gözümün önünden hala gitmiyor...bir de yosunlar ve dil konservesi.ah evet...sanırım bir daha asla dil konservesi yiyemeyeceğim.


    2. Briç Masasında Cinayet - İnce ipek çoraplar...briç..sanzatu..pik..kör..mısır stili mücevherler..ve aşk!uğruna cinayetler işlenen o güçlü duygu...güzellik mi cesaret mi? siz karar verin....


    3. 16.50 Treni - Tatlı Lucy! Ne akıllı kızdır o! Tam bir matematik dehasıydı ama o, evlerde temizlikçilik ve yemek yaparak para kazanmayı tercih etti.doğrusu işini de çok iyi yapıyor.zekasına hayranım.elspeth trendeki adamın kadını boğduğunu görünce, Lucy'ciğimi o eve yollamaktan başka çarem kalmadı...



    4. Fare Kapanı - kar fırtınası. uzak bir köydeki pansiyon ve sevimli işletmecileri..molly ve giles ile bir tatilde tanışmıştık.bana akrabalarından kalan viktorya stili evlerini bir pansiyona dönüştürmek istediklerinden bahsetmişlerdi. hatta ilk müşterileri olmam için beni de davet ettiler ancak kar yağdığı için gidemedim. cinayeti gazetelerden okudum.ne büyük talihsizlik!



    5.Sevimli Örümcek - Hayatımda Janie Cox kadar hırslı bir kadına rastlamamıştım.Zavallı, küçük Florence! Cinayetin üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala olayın üzerindeki sır perdesi kalkmış değil.Ama ben katilin kim olduğundan eminim...

    YanıtlaSil
  4. 1- nilde ölüm ( cinayetin hemen sonrasında cinayetin sebebini ve kimin planladıgını tahmın etmem,ama nasıl yapıldıgını bir türlü bulamamam :) )

    2-noelde cinayet ( belki ilk okudugum agathaların arasında olmasının da etkisiyle , beni en çok şaşırtan finale sahip olması )

    3-on küçük zenci ( çok farklı türü , gizemli ve gerilimli havası)

    4-doğu ekspresinde cinayet ( poirot'nun çözümü ve sonraki kararı )

    5-roger ackroyd cinayeti ( wikipedia gibi bir sitede cart diye katili yazmasalar eminim okurken daha cok sasıracaktım )

    zehiri kim verdi-seytan donemeci-gece yarısı cınayeti(bu da cok sasırtıcıydı)-4000 yıl önce işlenen cinayet-briç masasında cinayet... daha da var hepsi de birbirinden güzel insan ayırmaya kıyamıyor aslında :)

    YanıtlaSil
  5. ve perde indi yi de unutmamak lazım. katilin zekası ve sinsiliği, poirot'nun çaresiz kalması ama buna karsın bır sekılde katili durdurması ve en nefret ettiği şeyi yapmak zorunda kalması ve tabiki etkileyici finaliyle efsaneler arasında bence

    YanıtlaSil
  6. benim 14 yaşındaki kızım bu yıl Christie romanlarına merak sardı fakat benim çok yabancı olduğum okumadığım bir tür.. onun yaşına uyabilecek hangi kitaplarını önerebilirsiniz teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. adalaıgünler,

    Öncelikle hoşgeldiniz kulübümüze. Agatha Christie genel itibariyle vahşetten ve bayağılıktan uzak polisiye romanlar yazmış olduğu için hemen hemen hepsini güvenle çocuğunuza okutabilirsiniz. Birkaç öneri yapacak olursak;

    Fare Kapanı, Elmayı Yılan Isırdı, On Küçük Zenci çok hoş kitaplar. Keyifli okumalar dileriz.

    YanıtlaSil
  8. teşekkür ederim..elinor carlisle..

    YanıtlaSil
  9. bence en iyi kitapları

    On küçük Zenci
    Üçüncü kız
    doğu ekspresinde cinayet
    nil de ölüm
    ölüm saatleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, keşke sizi anımsayabileceğimiz bir nam-ı müstear veya isim de bıraksaydınız.

      Sil
  10. bence on küçük zenci harika bir kitap .su ana kadar agatha christie nin 7 kitabını okudum (halada okumaya devam ediyorum).okuduklarımın hepsi guzeldı ama on kucuk zencı digerlerine gore daha daha guzeldı .mutlaka okunmasını tavsıye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlardaki katkılarla mutlu oluyoruz, tavsiyelerinizin sonuna sizi anımsayabileceğimiz bir isim-lakap ekleseydiniz daha da sevinirdik.

      Sil
  11. Yıllar önce sorulan soruya geç gelen bir yanıt:
    Ve Perde İndi
    On Küçük Zenci
    Beş Küçük Domuz
    Elmayı Yılan Isırdı
    Doğu Ekspresinde Cinayet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gamze hanım. Benim hikayemin listenizde olmamasına biraz üzüldüm açıkçası. :)

      Sil
  12. evet suana kadar -elmayı yılan ısırdı -ölüm adası -son evdeki tehlike-esrarengiz parmakları okudum gerçekten hepsi harika 16.50 trenini devam ediyorum okumaya harika gidiyorrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İpek hanım, şahane kitaplar seçmişsiniz. Keyifli okumalar diliyorum.

      Sil
  13. kitaplar harika okuyun herkese öneririmmmm

    YanıtlaSil
  14. Blog ismini ve konuyu görünce hemen geldim. Bizim gibi düşünen Polisiyeseverleri okumak büyük keyif. Yazılarınızın devamını merakla bekliyoruz. Bu arada bize de bekleriz: www.polisiyedurumlar.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın zamanda bir Agatha Christie hikayeleri yazımız eklenecek. Maalesef kendi meşgalelerimizden buraya vakit ayıramadık uzun zamandır ama kardeş blogunuzdan gelen yorumunuzla sevindik. Çok teşekkürler.

      Sil
  15. Merhabalar ben agatha chrıstıe ınn 2 kıtabı nılde ölüm ve 10 küçüke zenciyi okudum fakat proje odevım ıcın konusu hızla saracak ver tipleri anlaşılır olacak bır kıtabı lazım begendıgınız bır tanesını bana söyleyebilir misiniz yasım 16 en güzel en sevılen kı

    YanıtlaSil
  16. Yarım oldu sorum pardon en ıyı begendınız en ıyısını oneriri misiniz

    YanıtlaSil
  17. Beklenmeyen Misafir(Tiyatro oyunudur), Buyuk Dörtler, Acı Kahve, Roger Ackrody Cinayeti

    YanıtlaSil
  18. Ben 15 yaşında bir gencim. Agatha Christie okumak istiyorum ama hangi kitabından başlamalıyım bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Ben gerçekten iyi bir kitap okuyucusu olduğumu düşünüyorum. Ama Agatha Christie kitap okumaya başlamamın sebebidir diyebilirim. Ben de 17 tane kitabı var. Aslında tüm kitaplarını rahatlıkla ve elinden bırakamadan ayrıca sonu nasıl bitecek diye düşünerek okuyacaksın. Yine de sana özellikle tavsiye ettiğim kitapları yazdım.
      - On Küçük Zenci
      - Cinayetler Alfabesi
      - Roger Ackroyd Cinayeti
      - Briç Masasında Cinayet
      - Ölüm Meleği
      - Acı Kahve
      - 16:50 Treni

      Sil
  19. Benim okuduklarımın içinde en iyi 5 kitabını şu şekilde sıralamak isterim.
    1. Roger Ackroyd Cinayeti
    2. Ve Perde İndi
    3. Koltuktaki Ölü
    4. Ölüden Gelen Mektup
    5. Beş Küçük Domuz

    YanıtlaSil
  20. Agatha Christie macerama 2009'da başladım. Yaş oldu 23 and içtim bütün kitaplarını okumaya :))
    Öncelikle Hercule Pairot kesinlikle bir deha ama ben ilk sıraya beni yazarımız ile tanıştıran Çarpık Evdeki Cesetleri Koymak istiyorum (inanılmazdı). Daha sonra Hercule Pairot sahnesini açan Ölüm Sessiz Geldi'nin hakkını vermek gerek, harika bir finaldi. Roger Ackroyd Cinayeti (beni mösyö hakkında oldukça düşündüren bir finaldi). On Küçük Zenci de muhteşem bir kitaptı. Son olarak besinci kitap icin Ve Perde Indi demek zorundayım sanki :). Yanlış bir sıra izlemiştim ve neredeyse gözlerim dolmuştu. Daha birçok kitabini okudum, bunlar en'lerimdi ama kötü dediğim bir romanıyla henüz karşılaşmadım. Şu anda okuduğum kitap Beş Küçük Domuz (gec olsun güç olmasın :)

    YanıtlaSil
  21. 1.Çarpık Evdeki Cesetler (hiçbir film uyarlaması, katilin açıklandığı anı kitaptaki kadar ürpertici veremeyecek... en iyisi mi bilemem, zaten çok öznel değerlendirmeler olması kaçınılmaz; ama çok çarpıcı.)
    2.On Küçük Zenci (Doğu Ekspresinde Cinayetten sonra, okuduğum ikinci Agatha Christie kitabı. Etkisi bir iki hafta sürmüştü.)
    3.Doğu Ekspresinde Cinayet(50-50 civarı A.C. romanı okumuşumdur. Okumadıklarımdan büyük bir kısmını da David Suchet'in Poirot yorumuyla izlemişimdir. Miss Marple'ın olduğu maceralardan da izlediklerim çok fazla.Bu roman ilk okuduğum ve beni A.C. romanlarıyla tanıştıran ilk kitap olduğundan yeri ayrı. Kurgu itibarıyla çok başarılı)
    4.Ve Perde İndi (özel durumunu bir kenara bırakırsam, kurgu anlamında yine çok başarılı ve sürükleyici bir yapıttı. Psikolojik betimelemeleri adeta yaşıyorsunuz.)
    Beşincilik için birkaç seçenek olsun:
    Havasının etkileyiciliğinden dolayı Üçüncü Kız
    Film uyarlamasının aksine katilin açıklanmasına yakın heyecan dozunu inanılmaz derecede yükseltmesinden dolayı Noel'de Cinayet
    Azıcık şüpheliyle çok sürükleyici bir kurgu yakalandığı için Briç Masasında Cinayet
    Katilden çok bir cinayetin işlenme sebebiyle şoka uğrattığından dolayı Üç Perdelik Cinayet
    Film Uyarlaması da kitabı da esrarengiz havasını baştan sona korumayı başarabildiği için Filler de Hatırlar
    Duygusu, okurken yaşatması ve karakterlerin belki de en güçlü şekilde çizildiği roman olması nedeniyle Beş Küçük Domuz

    YanıtlaSil
  22. Agatha Christie'nin bütün kitaplarını okudum bazılarını birkaç kez :)
    Hepsi de harika ama en etkilendiğim 5 romanını sıralamak istiyorum:
    1- Doğu Ekspresinde Cinayet (Her zaman cinayetleri asla tasvip etmeyen Poirot bu kez farklı düşünür)
    2- On küçük Zenci (En az beş kere okumuşumdur her defasında ayrı zevkle)
    3- Beş Küçük Domuz (O burada, Caroline Crale aramızda...)
    4- Roger Ackroyd Cinayeti (Katili asla tahmin edemediğim tek kitabı)
    5- Ve Perde indi...

    YanıtlaSil
  23. ben de agatha christie'nin 11 kitabını okudum ve bunların içinden ilk 5'i şöyle sıralarım:
    1:on küçük zenci(okurken çok gerildim)
    2:roger aykroyd cinayeti(katili öğrenince çok saşırdım)
    3:doğu ekspresinde cinayet
    4:son evdeki tehlike
    5:mezopotamyada cinayet
    aslında bu kitapların hepsinde(on küçük zenci hariç)katil beni çok şaşırttı bu nedenle böyle bi sıralama yaptım

    YanıtlaSil